joi, 6 martie 2008

nepublicabil...


rascolind prin fisierele mele am dat de un text, o prostie, dar cum eu scriu prostii, de ce sa nu-i dau si lui o sansa, eram la inceputuri...inca mai sunt...
Decembrie 2006
"Sahul nu e fotbal"
"Nu e ca la fotbal", asa a spus Veselin Topalov la sosirea in Romania. Tribunele pline ale stadioanelor se diminutivizeaza la sah. Publicul nu tipa, nu urla, ci tace. O tacere care se intinde pe citeva ceasuri, depinde cit isi pot incorda mintea sahistii. Spectatorii pot urmari si de afara partida, proiectata pe un ecran gigantic si nimeni nu se supara daca nu gaseste un bilet pentru sala. Discutiile cele mai patimase au loc afara, unde fiecare mutare este analizata de asa-zisii suporteri. Se joaca unu la unu si nu unsprezece la unsprezece. Competitorii pot oricind parasi terenul si se pot uita la reluari, protestele nu-si au locul, iar arbitrul are rol mai mult de observator. Sahistii pot bea oricind doresc apa sau cafea, inferioritatea numerica nu este o problema, iar dupa prelungiri nu setrece la executarea loviturilor de la 11 metri.
Doua persoane diferite s-au intilnit timp de patru zile la hotelul Sofitel din Bucuresti (nota actuala in decembrie 2006). Dieter Nisipeanu cu plete blonde si VeselinTopalov brunet si concentrat. S-au duelat nu numai pe tabla de sah, dar si in gesturi.
Romanul isi impreuna miinile pe frunte, privea era merau indreptata spre piese, fie ca erau negre, fie ca erau albe. Se izola in lumea sa, nu-l provoca niciodata din ochi pe adversar, iar cind era surprins de o miscare a lui Topalov, obrajii lui albi se colorau imediat. Pe fata lui Topalov se mai zareau urme ale nelinistii, dar mult mai rare, dar barba neagra ii mai acoperea zvicnirile. Bulgarul foloseste si izolarea fonica, nu numai pe cea vizuala, isi acopera urechile cu palmele si apoi se oprea, privea piesele si muta. La sfirsit si-au dat mina si au ramas in teren, n-au fugit spre vestiare sa se odihneasca, ci analizeaza mutarile impreuna. "nu pot vorbi acum, inca imi mai zboara prin minte mutari", a spus Nisipeanu dupa ultima partida.

o stangacie, o incercare...si primul mea partida de sah...si sahistii sunt sexy(topalov, foto), uneori...

Niciun comentariu: